Ugrás a fő tartalomra

A mogorva kobold éneke

 


A MOGORVA KOBOLD ÉNEKE

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy elvarázsolt erdő, melynek mélyén egy vidám kobold élt, akit Füttyös Filkónak hívtak. Filkó nem olyan volt, mint a többi kobold. Nem érdekelték a csínytevések, vagy a sok arany és drágakő, ami sok más koboldot. Őt a zene varázsolta el! Éjjel nappal énekelt és zenélt. Hegedűje húrját a legfinomabb pókháló fonalából fonták, a zsebében pedig mindig ott lapult egy fűzfából faragott furulya.

Amikor a Filkó dalolni kezdett, a békák vidám brekegéssel, a nádasok halk susogással, a madarak csicsergéssel, a fák leveleik zizegésével, a dongók döngicséléssel csatlakoztak a vidám muzsikához. Az erdő ezernyi hanggal telt meg, a pillangók kecsesen táncoltak a varázslatos dallamra.

Az erdőn túl, a szomszéd hegy oldalában volt egy sötét barlang. A barlang mélyén élt egy kobold, Zord Szakáll úr, akinek a kedve éppoly sötét volt mindig, mint a barlangja. Zord Szakáll úr csak egyetlen hangot szeretett, az aranypénzének csilingelő csengését, ahogy újra és újra megszámolta az érméket.
Egy napon Zord Szakáll úr hírét vette a csodálatos dallamokkal teli erdőnek, ahol még sosem járt. Azt gondolta, hogy az erdő biztosan tele van kincsekkel, ezért elhatározta, hogy megkeresi, hátha aranyat talál. Útnak indult hát a kincskeresésre.

Amikor Zord Szakáll úr belépett az erdőbe, az erdő vidám dallal köszöntötte. Zord Szakáll úr azonban nem tudta ezt mire vélni. "Mi ez a lárma?!" - kiáltotta mérgesen. Az erdő lakói megijedtek. Még sosem találkoztak ilyen barátságtalan kobolddal. A zene elhalt, a kiserdő csendbe borult. Füttyös Filkó is abbahagyta a dalt, amit éppen furulyázott. Egy nagy kalapos gomba mögé bújt, onnan figyelte, ahogy a mogorva kobold utat törve magának a kincs után kutat. De hiába kereste, sehol sem találta. Ettől aztán még mérgesebb lett. Amerre járt, az erdőben mindenhol félelmet és néma csendet hagyott maga után. 

Közben lassan besötétedett. Ahogy a morcos kobold egy zugot keresett magának, ahol éjszakára megalhatna, egyszer csak halk szipákolásra lett figyelmes. A vékony hangocska egy óriási lapulevél mögül jött. Óvatosan félrehúzta a levelet, és egy gyönyörű koboldlányt pillantott meg, aki egy mohás fatörzsön ülve sírdogált. Nagy smaragdzöld, könnyes szeme szebben ragyogott, mint a legfényesebb arany. Zord Szakáll úr meglepődve állt a lány előtt. Még mérhetetlen mogorvasága ellenére sem tudta elviselni, hogy valaki ennyire szomorú. Furcsa szúrást érzett a szívében. 

Lassan odaballagott koboldlányhoz és megkérdezte tőle: „Hát te meg miért sírsz?”

„Olyan furcsán csendes ma az erdő. Nagyon félek így a sötétben.” – válaszolta keservesen a lányka

„És… mit tehetnék, hogy mosolyogj?" – dörögte mély hangján Zord Szakáll.

A koboldlány megtörölte a könnyeit. „Énekelnél nekem egy dalt?” - szipogott – „Kérlek! A legszebbet, ami a szívedben van.”

Zord Szakáll úr megvakarta a sűrű szakállát, megköszörülte a torkát. Kissé esetlenül érezte magát. „Nos” – motyogta – „én... azt hiszem, énekelhetek neked egy dalt.”

A koboldlány felnézett, szemében remény csillant: „Tényleg énekelsz?”

„Hát, megpróbálhatom” – dünnyögte, majd felállt, vett egy mély lélegzetet, és torkából olyan szokatlan dallamot zörgött hirtelen, hogy egy mókus majdnem leesett a fáról. Hangja egy torokfájásos békához hasonlított. Egy kincsről kezdett énekelni. A lány szeme tágra nyílt, ajkán pedig egy apró mosoly játszott.

Aztán Mogorva Szakáll úr megköszörülte torkát, és újra nekikezdett. Kezdett ellazulni. Hangja egyre tisztább lett, és azon kapta magát, hogy ütemre koppint a lábával. Már nem is az aranyról, hanem a csillogó csillagokról, szikrázó patakokról, táncoló szentjánosbogarakról és játékos nyulakról énekelt. Még mindig nem volt tökéletes, de a szívéből szólt a dallam. És ahogy hangja betöltötte a tisztást, valami varázslatos történt.

Halk madárcsicsergés csatlakozott hozzá, majd finom susogás és halk zümmögés. Az erdőlakók egymás után jöttek elő rejtekhelyükről - Filkó is halkan hegedülni kezdett. Hangjukkal hangszőnyeget szőttek Mogorva Szakáll úr dallama köré. Sosem hallott még ilyen szép éjszakai dallamot az erdő.

A koboldlány csilingelő hangon nevetett, és kacagása olyan édes volt, hogy Zord Szakáll úrnak rá kellett jönnie, ez a boldog kacagás sokkal, de sokkal szebben szól, mint bármelyik arany csengése.

Attól a naptól kezdve Zord Szakáll úr soha többé nem tért vissza sötét barlangjába. A koboldlánnyal és Filkóval maradt a zene erdejében. Legjobb barátok lettek. Még ma is élnek, nevetésük és a dallamos zenéjük varászlattal tölti meg az erdőt. Ha arra jársz, hallgasd meg te is az erdőlakók varászlatos muzsikáját, amit talán éppen neked énekelnek.


Hallgasd meg a mesét youtube csatornán is!
Látogass el facebook oldalunkra! 
https://www.facebook.com/mesekatitkospadlasrol/
Keress minket az instagrammon is! 
https://www.instagram.com/mesek_a_titkos_padlasrol/


Fontos jogi tudnivaló a blog tartalmával kapcsolatban!

A blog tulajdonosa által feltöltött képek, szövegek és videók a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védelme alatt állnak. Ez azt jelenti, hogy a tartalmakat nem lehet a szerző engedélye nélkül más webhelyen vagy nyomtatásban közzétenni, megjelentetni.

Amennyiben forrásmegjelöléssel szeretnéd megosztani írásaimat más blogban, oldalon, nyomtatásban, kérlek, feltétlenül tüntesd fel a forrást!

Köszönöm a megértésedet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mesék a Titkos Padlásról

    MESÉK A TITKOS PADLÁSRÓL    Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg házikó, tetején egy nyikorgó padlással. A padlás egyik pókhálós sarkában, por lepte ládában szunnyadt a meselány, az elfeledett meselényekkel.    Minden éjjel, amikor a Hold ezüstös fényével megfestette az eget, a meselány felébredt álmából, és varázslatos meséket szőtt, amik életre keltek a padláson. A kastélyok magasra nőttek, a fák titkokat suttogtak, a mézeskalácsházak pedig cukros illattal töltötték meg a padlás levegőjét. Tündérek táncoltak a holdfényben, sárkányok repültek a gerendák között, bátor lovagok harcoltak egymással, vidám koboldok és boszorkányok nevettek a sötét sarkokban. A padlás varázslatos birodalommá vált, tele kalanddal és csodával.     Ó, mennyire szerette a Szél látogatni ezt a titkos padlást! Suttogva hallgatta a történeteket, zizegtette az elfelejtett történetek lapjait, és néha még fütyürészve dalolt is a meselényekkel.     De a varázslat nem volt teljes. Egy átok, amely olyan

Bömbi és Marci, a rakoncátlan kisautók

         BÖMBI ÉS MARCI, A RAKONCÁTLAN KISAUTÓK      Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis város, ahol két piros rakoncátlan kisautó, Bömbi és Marci lakott. Éjjel nappal száguldoztak az utcákon. De nemcsak hogy száguldoztak, soha nem használták az irányjelzőiket!    Kacagva versenyeztek a főúton, hogy ki ér előbb a piros lámpához. Ezt látva, egy bölcs öreg autó, Trabant bácsi állt oda melléjük. "Jó napot, fiacskáim! Látom, szeretitek a sebességet!„ - pöfékelte kedvesen   Bömbi és Marci büszkén biccentettek. "Igen, mi vagyunk a leggyorsabbak a városban!" – kiáltották.    Trabant bácsi bólintott. "Biztos vagyok benne, hogy gyorsak vagytok. De a sebesség nem minden! A közlekedésben a legfontosabb a biztonság!"       A kisautók kíváncsian néztek Trabant bácsira. "Mit értesz azon, hogy biztonság?" - kérdezte Marci.    Trabant bácsi türelmesen magyarázni kezdett: "Amikor jobbra vagy balra akartok kanyarodni, ezekkel az irányjelzőkkel figye

Dezsi és a kisautók

DEZSI ÉS A KISAUTÓK Dezsi, a kisfiú, imádta a kisautókat. A polcán sorakoztak a piros, kék, zöld és sárga járgányok, versenyautók, kamionok, és még egy csillogó tűzoltóautó is. Órákig eljátszott velük a szőnyegen, pályát épített, versenyt rendezett, és izgalmas történeteket talált ki a kisautókkal. De Dezsi nem mindig vigyázott a játékaira. Gyakran dobálta őket, száguldozott velük a padlón, és volt, hogy dühösen az ágy alá hajította őket, ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan ő akarta. A kisautók hamarosan megérezték a durva bánásmódot. A piros versenyautó elvesztette a hátsó kerekét, a kamion pótkocsija lecsúszott, a csillogó tűzoltóautóról pedig lekopott a festék. Egy nap Dezsi a szőnyegen játszott, amikor észrevette, hogy a kisautók szomorúak. Odament hozzájuk, és megkérdezte: - Mi a baj, kisautók? Miért szomorkodtok? A piros versenyautó felsóhajtott: - Fáj mindenem, Dezsi. Elvesztettem a kerekemet, és alig tudok mozogni. A kamion pótkocsija panaszkodott: - Mindig lecsúszom a kam