Ugrás a fő tartalomra

A bátor kishajó

 


A BÁTOR KISHAJÓ

   Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy aprócska kishajó, amely a kék tenger partján ringatózott a vízen. Bár apró volt, mégis hatalmas dolgokról álmodozott. Alig várta, hogy kihajózzon a végtelen tengerre, és felfedezze a világot. Minden nap, amikor a nagy hajók kikötöttek, izgatottan hallgatta kalandjaikat. Meséltek a kishajónak a csillogó korallokról és a tengeri csillagokról. Az aranyló szigetekről, ahol a fák gyümölcsei édesek, mint a méz; hableányokról, akiknek éneke varázslatosabb, mint bármelyik földi dallam; és gonosz kalózokról is, akik kincseket rejtegetnek. “Egy nap én is kihajózom, és felfedezem a világot.” - gondolta magában a kishajó.  Bátor szíve tele volt vágyakozással, de félt is az ismeretlentől.
   Egy napon a kishajó elszánta magát. “Eljött az idő...” - suttogta a szél, és a kishajó búcsút intett a kikötőnek, és a nagy hajóknak.  Izgatott szívdobogással evezett ki a nyílt tengerre, míg a part lassan eltűnt a látóhatár mögött. “Szabad vagyok!” - kiáltotta boldogan, miközben a nap melegen simogatta, és a hullámok játékosan ringatták. 
   De hamarosan besötétedett, és a tenger feketévé vált. A sötét víz mélyén furcsa árnyak mozogtak. A szél eleinte csak halkan suttogott, de ahogy az est leszállt, egyre viharosabban fújt, és cibálni kezdte a vitorláját. „Mi történik itt?” - kérdezte a kishajó ijedten. A hullámok óriásira nőttek, és dühösen csapkodták az oldalát. „Segítség, segítség!” - kiáltotta a kishajó a végtelen éjszakába. 
   Hajnalra elhalkult a vihar, és néma csend telepedett a tengerre. A szél suttogása már csak olyan volt, mint egy távoli ének. “Vajon a kalózok jönnek értem?” – kérdezte remegve a kishajó. Nagyon félt, és egyedül érezte magát a sötétben.
   Egyszer csak gyönyörű hangokat hallott. A víz felszínén delfinek bukkantak fel, és vidáman úszkáltak körülötte. Csodálatos dalokat énekeltek, amelyek megnyugtatták a kishajót. Énekük olyan volt, mint a víz alatti harangok csengése. „Üdvözlünk, kishajó!” - énekelték a delfinek, és a dallamokkal együtt a kishajó szíve ismét bátorsággal telt meg. “Köszönöm, barátaim!” - mondta hálásan.
   A kishajó csatlakozott a delfinekhez, és új barátaival felfedezte a tenger csodáit. Találkozott hableányokkal, akik barátságosan integettek neki. Megismerkedett egy öreg, tengeri teknőssel, aki bölcs tanácsokat adott a kishajónak, és egy színes papagájjal, aki vidám történeteket mesélt. Még a kalózokkal is összebarátkozott, akik megosztották vele a tenger titkait. “Nem is olyan rosszak a kalózok!” - nevetett a kishajó.
   De leginkább a delfinekkel töltött idő volt a legszebb. Énekükkel elkísérték őt minden kalandjában.
   A kishajó boldog volt. „A bátorság nem azt jelenti, hogy nem félünk, hanem azt, hogy a félelem ellenére is tesszük, amit tennünk kell.” – állapította meg halkan magában. Teltek az évek, és a tengeren ő lett a legbátrabb hajó, aki bejárta az egész világot.
   Így élt, boldogan és bátran, amíg csak a hullámok ringatták.
   És ha nem halt meg, akkor ma is hajózik, a tengeren túl, ahol a delfinek énekelnek, és a csillagok fénye vezeti az útját.
Itt a vége, fuss el véle...

Hallgass mesét a youtube csatornán is!
Látogass el facebook oldalunkra! 
Keress minket az instagrammon is! 


Fontos jogi tudnivaló a blog tartalmával kapcsolatban!

A blog tulajdonosa által feltöltött képek, szövegek és videók a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény védelme alatt állnak. Ez azt jelenti, hogy a tartalmakat nem lehet a szerző engedélye nélkül más webhelyen vagy nyomtatásban közzétenni, megjelentetni.

Amennyiben forrásmegjelöléssel szeretnéd megosztani írásaimat más blogban, oldalon, nyomtatásban, kérlek, feltétlenül tüntesd fel a forrást!

Köszönöm a megértésedet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mesék a Titkos Padlásról

    MESÉK A TITKOS PADLÁSRÓL    Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg házikó, tetején egy nyikorgó padlással. A padlás egyik pókhálós sarkában, por lepte ládában szunnyadt a meselány, az elfeledett meselényekkel.    Minden éjjel, amikor a Hold ezüstös fényével megfestette az eget, a meselány felébredt álmából, és varázslatos meséket szőtt, amik életre keltek a padláson. A kastélyok magasra nőttek, a fák titkokat suttogtak, a mézeskalácsházak pedig cukros illattal töltötték meg a padlás levegőjét. Tündérek táncoltak a holdfényben, sárkányok repültek a gerendák között, bátor lovagok harcoltak egymással, vidám koboldok és boszorkányok nevettek a sötét sarkokban. A padlás varázslatos birodalommá vált, tele kalanddal és csodával.     Ó, mennyire szerette a Szél látogatni ezt a titkos padlást! Suttogva hallgatta a történeteket, zizegtette az elfelejtett történetek lapjait, és néha még fütyürészve dalolt is a meselényekkel.     De a varázslat nem volt teljes. Egy átok, amely olyan

Bömbi és Marci, a rakoncátlan kisautók

         BÖMBI ÉS MARCI, A RAKONCÁTLAN KISAUTÓK      Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis város, ahol két piros rakoncátlan kisautó, Bömbi és Marci lakott. Éjjel nappal száguldoztak az utcákon. De nemcsak hogy száguldoztak, soha nem használták az irányjelzőiket!    Kacagva versenyeztek a főúton, hogy ki ér előbb a piros lámpához. Ezt látva, egy bölcs öreg autó, Trabant bácsi állt oda melléjük. "Jó napot, fiacskáim! Látom, szeretitek a sebességet!„ - pöfékelte kedvesen   Bömbi és Marci büszkén biccentettek. "Igen, mi vagyunk a leggyorsabbak a városban!" – kiáltották.    Trabant bácsi bólintott. "Biztos vagyok benne, hogy gyorsak vagytok. De a sebesség nem minden! A közlekedésben a legfontosabb a biztonság!"       A kisautók kíváncsian néztek Trabant bácsira. "Mit értesz azon, hogy biztonság?" - kérdezte Marci.    Trabant bácsi türelmesen magyarázni kezdett: "Amikor jobbra vagy balra akartok kanyarodni, ezekkel az irányjelzőkkel figye

Anna és a kisgólya

   ANNA ÉS A KISGÓLYA    Pip volt a legkisebb gólyafióka a fészekben. Hiába kapott ugyanannyi békát, nem tudott úgy gyarapodni, mint a többiek. Szárnyai túl kicsik és gyengék voltak. Amikor közeledett az ősz, a gólyacsalád elindult Afrikába, de Pip lemaradt. Egy kis magyar faluban szállt le. Nem tudott tovább repülni. Amikor az első hópelyhek lehullottak, Pip egy kis ház hideg kéményén reszketett.     Egy nap egy kislány, Anna nézett ki a meleg szoba ablakán, és meglátta a kis gólyát a kéményen kuporogni. Pip elveszettnek és szomorúnak tűnt! "Mama!" - kiáltotta - "Egy kisgólya van a kéményen!"    Anna mamája segített a kislánynak bevinni Pipet az istállóba. A kisgólya gyenge volt és éhes. A kislány puha sálba csavarta, etetgette, itatgatta, kényelmes fészket készített egy meleg szénával teli kosárban. Gyakran kijárt a kisgólyához az istállóba, meséket olvasott, dalokat énekelt neki, Pip pedig napról napra erősebb lett.    Eközben lent Afrikában Pip családja aggódott